Thank you, Ada Codau, for this interview. It was a pleasure to meet with you and your colleagues.

Cum vedeţi România la peste un sfert de secol de când aţi emigrat în Canada? 

Ca un caz de succes de democratizare. Deşi are o mulţime de probleme, deşi procesul de impunere şi de consolidare a democraţiei are carenţe, părerea mea este că, dacă am compara România de acum, la 25 de ani după căderea comunismului, cu România pe care am lăsat-o eu în urmă când am plecat din ţară, există o diferenţă pozitivă considerabilă.

Credeţi că România a reuşit să iasă din „ghetoul” comunist în ceea ce priveşte mentalităţile?

Nu! Cultura politică se schimbă foarte greu. Unii analişti consideră că numai prin schimbarea generaţiilor poţi să schimbi cultura politică. Dar, pe de altă parte, se vede că există nişte tare, există corupţie, există mulţi cetăţeni care aşteaptă ajutor din partea statului, în loc să se ajute singuri. Acestea sunt carenţe evidente, dar eu am mare încredere în tineri. Tinerii dovedesc un grad de normalitate, în sensul în că azi există o pluralitate de opţiuni ideologice, există o pluralitate de opţiuni în ceea ce priveşte politicile publice. Ăsta-i un semn de normalitate. Dar generaţia mea, de exemplu, generaţiile care au trăit o perioadă de timp semnificativă sub comunism fără discuţie că se schimbă mai greu în ceea ce priveşte cultura politică.

Cât de important este să ne asumăm trecutul recent?

Democraţiile se bazează pe statul de drept, or statul de drept înseamnă respectarea legii de către clasa politică şi de către cetăţeni, indiferent de situaţie şi de reputaţia persoanei în cauză. Problema în România este că regimul comunist ne-a învăţat că putem fenta legea. Regimul comunist nu avea stat de drept. Toţi erau egali, dar unii erau mai egali decât alţii. Când vrei să îţi asumi trecutul recent, dar totodată să te depărtezi de sistemul comunist, trebuie să-i arăţi carenţele, hibele ascunse. Este absolut necesar! Ca să ai o democraţie trebuie să lupţi în fiecare zi, iar asta înseamnă să dezvălui tarele sistemelor nedemocrate, care sunt de netolerat astăzi.

Read more at: http://constantanoastra.ro/lavinia-stan-directorul-centrului-de-studii-postcomuniste-de-la-st-francis-xavier-university-coruptia-politica-din-romania-ameninta-statul-de-drept/

The interview is also available on the Initiativa pentru o Justitie Curata at: http://www.justitiecurata.ro/lavinia-stan-directorul-centrului-de-studii-postcomuniste-de-la-st-francis-xavier-university-coruptia-politica-din-romania-ameninta-statul-de-drept/