Religia in scoli, modelul canadian si american: Unii profesori sunt atei Interviu

Tema predarii religiei in scoli a aprins spiritele si va continua sa provoace dezbateri. Cum a rezolvat insa societatea occidentala aceasta problema? Si, mai ales, cum vad romanii integrati in Occident chestiunea predarii orelor de religie in scoala?

Lucian Turcescu, decan al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Concordia din Quebec si profesor de Teologie Istorica, crede ca predarea religiei in scoala este buna. El a vorbit pentru Ziare.com despre cum este predata religia in Canada si SUA.

“Daca se accentueaza si latura etica pe care religiile o ofera, atunci sanse sunt ca predarea religiei va ajuta societatea. Predarea religiei dintr-o perspectiva confesionala, anti-ecumenica si anti-pluralista, nationalista risca insa sa alieneze societatea”, spune Lucian Turcescu.

Pe baza experientei din strainatate, credeti ca e bine sa fie predata religia in scoli?

Absolut. Unele religii nu mai au aderenti (gen Biserica romano-catolica din Quebec in zona francofona), iar populatia are putine cunostinte despre religie in general, ceea ce duce la opozitii fundamentalist ateiste de respingere a oricaror manifestari religioase doar fiindca sunt religioase.

Daca se accentueaza si latura etica pe care religiile o ofera, atunci sanse sunt ca predarea religiei va ajuta societatea. Predarea religiei dintr-o perspectiva confesionala, anti-ecumenica si anti-pluralista, nationalista risca, insa, sa alieneze societatea.

Cum e sistemul american-canadian? Religia e predata in toate scolile? Pana la ce nivel?

Relatiile stat-biserica si aranjamentele despre predarea religiei in scoli difera in SUA si Canada. Modelul american este unul de separare stricta a statului de biserica, pe cata vreme cel canadian e mai mult de parteneriat. Asadar, in SUA nu se preda religie in scolile publice. In Canada, situatia este diferita in Quebec (predominant francofona) de celelalte provincii (care sunt anglofone).

In provinciile anglofone, nu se preda religia in scolile publice, dar se preda in clasele 1-8 in scolile care apartin de Comisiile Scolare Catolice, care sunt finantate din bani de la stat. In Quebec, pana in anii 1990, existau comisii scolare catolice si protestante, iar scolile publice apartineau fie unei comisii, fie alteia.

Dupa reorganizarea pe criterii lingvistice (engleza, franceza), pentru un timp nu s-a mai predat religia in scolile publice. Ea a revenit insa obligatorie din 2008 sub forma unui curs intitulat Etica si Cultura Religioasa (ECR), predat in clasele 1-11, atat in scolile publice, cat si in cele private.

The interview is available here: http://www.ziare.com/social/religie/religia-in-scoli-modelul-canadian-si-american-unii-profesori-sunt-atei-interviu-1322451.