As my name was mentioned these days in an open letter addressed by Relu Craiutu and Vladimir Tismaneanu to the Romanian Minister of Finance, I posted this short comment:

“Ma alatur si eu demersului initiat de profesorii Craiutu si Tismaneanu. Este incontestabil faptul ca, sub conducerea domnului Patapievici, ICR a dat dovada de o deschidere fara precedent, initiind si finantand o serie de programe si conferinte care au reusit sa sparga izolarea in plan international in care se afla comunitatea academica din Romania si sa ii permita acesteia sa se conecteze cu personalitati din lumea stiintifica de prima mana din Occident. Fiecare leu investit in acele programe a adus un profit net in imbunatatirea imaginii internationale ale Romaniei, aratand ca sunt si in acea tara cercetatori si profesori care fac treaba buna si, prin aceasta, se departajeaza de segmentele incompetente, corupte, plagiatoare, nepotistice ale mediului universitar romanesc. Romania este divizata iremediabil pe falii ideologice, toti luptand contra tuturor celorlalti. Insa in ciuda diferentelor ideologice care separa guvernul actual de fosta conducere ICR, domnul Ponta ar trebui sa recunoasca stilul managerial net superior al echipei domnului Patapievici. Romanii se plang ca nu vad rezultate concrete – la ICR s-au inregistrat rezultate concrete si progrese remarcabile care pot fi clar atribuite unei singure echipe. Rezultate similare nu au fost atinse nici inainte de numirea dansului, nici dupa plecarea sa (iar noua echipa are o stacheta inalta de atins). Faptul ca acest cumul net a fost inregistrat sub “ceilalti”, dusmanii ideologici, ar trebui sa inspire dorinta de emulare mai mult decat dorinta de demolare.”

The open letter I am reacting to is

Scrisoare catre doamna Ioana Petrescu, ministru de finante, din partea lui Aurelian Craiutu si Vladimir Tismaneanu

available at: http://www.contributors.ro/global-europa/scrisoare-catre-doamna-ioana-petrescu-ministru-de-finante-din-partea-lui-aurelian-craiutu-si-vladimir-tismaneanu/#comment-185030.

I am including below only its first paragraph:

Stimata doamna ministru, Va adresam aceste randuri in calitatea noastra de intelectuali publici si de membri ai comunitatii academice din Statele Unite din care faceti parte si Dvs. Va scriem intrucat suntem ingrijorati si revoltati de recentele afirmatii ale premierului Victor Ponta la adresa unor intelectuali de prim rang ai Romaniei, personalitati cunoscute pentru consecventul lor angajament in favoarea societatii deschise. Am participat amandoi la evenimente organizate de Institutul Cultural Roman in perioada 2005-2012, cand aceasta institutie era condusa de H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Tania Radu si Dan Croitoru. Asemeni atator altor oameni de cultura din Romania si din afara ei, depunem marturie pentru exemplara deschidere a acestei institutii spre valorile autentice ale lumii de azi. Consideram utilizarea unor formulari gen “opinii anti-romanesti ori chiar fasciste” atribuite fara nici un temei fostei conduceri a ICR drept o calomnie inacceptabila si un afront adus imaginii Romaniei in lume.”

Advertisements