Pentru polonezi, Katyn este locul masacrului in care si-au pierdut viata peste 20,000 de ofiteri polonezi omorati cu sange rece de NKVD-ul stalinist. La exact 70 de ani de la acea tragedie, un alt eveniment nefericit decapiteaza elita politica poloneza – accidentul in care si-au pierdut viata Presedintele Lech Kaczynsky, sotia sa, directorul Institutului Memoriei Nationale (IPN) Janusz Kurtyka, alaturi de alti demnitari. Intre agentiile independente de implementare a programelor postcomuniste de “transitional justice”, IPN s-a remarcat ca cel mai activ, dar si cel mai ambitios. Creat cam in acelasi timp cu CNSAS-ul romanesc, IPN-ul polonez s-a bucurat de un mandat mult mai larg de decomunizare, combinand responsabilitati de lustratie, educatie, revelarea publica a adevarului despre trecutul comunist si, nu in ultimul rand, analiza. Pe multi dintre reprezentantii sai i-am cunoscut la diferite conferinte organizate in ultimii ani, asa cum l-am cunoscut si pe Lech Kaczynsky pe vremea cand era primarul Varsoviei. O zi trista pentru Polonia!

Insa acest incident ar putea fi, si ar trebui sa fie, scanteia mult-asteptatului dialog onest privind evenimentele care au avut loc acum 70 de ani la Katyn, un trist sat de langa granita ruso-belarusa. Desi a divizat trei generatii de polonezi si rusi, masacrul de la Katyn ramane o pagina incomplet explorata a trecutului. Obstinatia cu care rusii refuza sa-si asume responsabilitatea in acest caz (decenii la rand Moscova a dat vina pe Germania nazista) este acompaniata de obstinatia polonezilor de a nu da uitarii nedreptatea pe care au suferit-o. Prim-ministrul rus Vladimir Putin, cunoscut nu numai pentru opozitia sa constanta la orice reconsiderare a trecutului cat mai ales pentru eforturile sale de glorificare a KGB-ului, a comemorat masacrul de la Katyn alaturi de premierul polonez, Donald Tusk. Insa Putin, care se auto-declara mandru Chekist alaturi de numerosii siloviki pe care i-a promovat in ultimul deceniu in structurile administrative si birocratice ale Rusiei, nu si-a cerut scuze si nu a exprimat vreun regret pentru crimele staliniste. Este timpul ca asumarea trecutului sa ajunga si la Moscova!

Guvernul canadian a anuntat ca joi, 15 aprilie, va fi zi de doliu in memoria victimelor accidentului aviatic. Romania a stabilit ziua de doliu pentru duminica, 18 aprilie.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7752563,Prezydenckim_Tu_154_lecialy_najwazniejsze_osoby_w.html
http://ca.news.yahoo.com/s/capress/100412/national/poland_plane_crash_cda

Advertisements