Una dintre conferintele care au comemorat 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului a avut loc intre 9 si 10 noiembrie in Washington, DC, sub egida Universitatii Maryland, a Institutului Cultural Roman, Woodrow Wilson Center si Ambasadei Romane. Forta motrice a acestei intalniri a fost dinamicul Vladimir Tismaneanu, care a reusit sa adune in jurul sau o pleiada de personalitati americane si romane, afirmate in domeniul academic sau in cel practic. Respectatul Gale Stokes, autor al volumul The Walls Came Tumbling Down: The Collapse of Communism in Eastern Europe (Oxford University Press, 1993) si Jeffrey Isaac, noul editor al Perspectives on Politics, revista prestigioasei American Political Science Association, au oferit key-note addresses, axate pe tema resurgentei istoriei si revizitarii semnificatiei anului 1989.

Conferinta a fost deschisa pe campusul Universitatii Maryland, College Park de catre decana de varsta a intalnirii, Agnes Heller, al carei dinamism ramane debordant, in ciuda celor 80 de ani ai sai. Heller a lansat lucrarile conferintei cu remarca socanta, dar atat de adevarata, ca toate revolutiile isi tradeaza telurile. Bradley Abrams, presedintele in exercitiu al Societatii nord-americane de Studii Cehoslovace, s-a bazat pe date istorice pentru a demonstra modul in care regimul lui Gustav Husak a cooptat societatea cehoslovaca cu nivele de trai din ce in ce mai ridicate (cooptare care s-a dovedit a fi mai pronuntata in teritoriile slovace decat in cele cehe, unde Carta 77 a avut cei mai multi sustinatori). Intr-o interventie de o remarcabila eruditie, apreciata de catre toti membrii audientei, Catalin Avramescu a vorbit despre lumina si electricitate ca simboluri ale stalinismului-cum-totalitarianism romanesc din perioada Nicolae Ceausescu. Preluand microfonul de la tatal sau, jurnalistul Ioan T. Morar, tanarul si dinamicul David Morar a vorbit despre jurnalismul de santaj practicat in Romania acestor ani. Vladimir Tismaneanu si Bogdan Iacob, care de altfel s-a ocupat admirabil de intreaga organizare a intalnirii, au examinat relatia dintre comunist si nationalism in Europa de Est. In dupa-amiaza primei zile, Noemi Marin, Jeffrey Herf si Iulia Motoc au abordat teme diverse legate de retorica, drepturile omului si gramatica dizidentei in spatiul est-european, in interventii clare si la obiect. Seara s-a incheiat cu o masa rotunda despre importanta Europei Libere, sustinuta de mai vechea mea cunostinta Ross Johnson, Emil Hurezeanu si Tismaneanu, toti trei colaboratori ai mult cunoscutului post de radio. Receptia care a urmat a fost gazduita de Ambasadorul Adrian Vierita.

A doua zi, la sediul Woodrow Wilson Center for International Scholars, s-a distins prezentarea oferita de Tom Gallagher, care, in opinia mea, este unul dintre cei mai realisti (si brutal de onesti) observatori ai realitatilor romanesti. Tom a vorbit, cu conciziunea care-l caracterizeaza, despre modul in care retelele de coruptie tin Romania prizoniera chiar si dupa aderarea acesteia la Uniunea Europeana, in ciuda promisiunilor pe care tara le-a luat in mod repetat in sensul luptei anticoruptie. As recomanda ultima carte a lui Tom, Romania and the European Union: How the Weak Vanquished the Poor (Manchester University Press, 2009), ca lectura obligatorie tuturor prietenilor mei romani. Al doilea panel al zilei a inclus contributii privind modificarile ideologice si organizatorice suferite de Partidul Comunist Italian dupa 1989, soarta social-democratiei in Europa, dar si necesitatea moderatiei ca proiect politic post-communist si euroatlantic. James McAdams, autorul finei analize Judging the Past in Unified Germany (Cambridge University Press, 2001), una dintre putinele carti pe care insist ca studentii mei din cursurile de transitional justice sa o cunoasca indeaproape, a vorbit despre decomunizare in Germania. Conform bunului meu prieten Jim, apatia fata de decomunizare afisata recent in Germania se datoreaza, pe drept cuvant, faptului ca eforturile acestei tari de asumare a trecutului comunist au fost comprehensive. Apatia lucrului facut bine si la timpul sau – Romania nu va fi niciodata intr-o asemenea situatie! Conferinta s-a incheiat cu lnsarea unui nou volum despre Romania, scris de fostul Ambasador american la Bucuresti Jim Rosapepe si sotia sa, la Ambasada Romaniei de la Washington, DC.

Ca intotdeauna la astfel de reuniuni, convorbirile avute in pauze si in afara programului au fost la fel de importante ca sesiunile stiintifice. M-am bucurat sa-mi revad mai vechii prieteni si sa-mi fac altii noi, cu care am avut prilejul sa discut in amanunt si cu care sper sa pot colabora pe viitor (aici i-as mentiona pe Bradley Abrams, Noemi Marin, Jeff Herf, Iulia Motoc si Mircea Munteanu, dar si pe ceilalti participanti). Volumul care va reuni contributiile acestei conferinte va fi, fara indoiala, de un real interes atat pentru audientele romanesti, cat si pentru cele nord-americane. Intr-o mare masura, conferinta de la Washington, DC s-a prelungit la Boston, unde o mare parte a participantilor s-au regasit in sesiuni, la prezentarile de carte sau in intalniri informale. Ma bucur si ca volumul meu, Transitional Justice in Eastern Europe and the Former Soviet Union (aparut la Routledge), a avut lansarea tot anul acesta, la douazeci de ani de la prabusirea regimurilor comuniste. Pentru mine, 2009 a reprezentat un tur de forta prin numarul de invitatii pe care a trebuit sa le onorez, insa placerea este de partea mea.

Programul conferintei poate fi consultat la:

Click to access Brochure_%20Revolutions%20of%201989%20and%20the%20Resurgence%20of%20History1.pdf